A Liget Táncegyüttes

 

 

A Liget Táncakadémia egyik szép szakmai törekvése valósult meg a Liget Táncegyüttes létrejöttével, ugyanis a 2010 óta ott tanuló diákok legjobbjai felnövekedve, a hosszú évek során igazi együttessé csiszolódtak össze. Magyarország legfiatalabb táncegyüttesei közé tartoznak.

 

 

A Liget Táncegyüttes vezetői: Farkas Fanni kétszeres „Aranygyöngyös táncos”, a Népművészet Ifjú Mestere Díj és a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetettje és Kiss Balázs kétszeres „Aranysarkantyús táncos”, a Népművészet Ifjú Mestere Díj és a Junior Príma Díj kitüntetettje. Mindketten a Magyar Állami Népi Együttes szólistái.

Jelenleg harmincegy táncos alkotja a közösséget.

A Liget Táncegyüttes elsősorban a magyar és a nemzetközi folklór korszerű és dinamikus tolmácsolása mellett kötelezte el magát. Így színes műsorválasztékában az autentikus és feldolgozott magyar folklóron túl szerb, bolgár, finn, görög, indiai, török, baszk és amerikai táncok is szerepelnek. Mindemellett – a nyitott szemléletmódnak köszönhetően – táncszínházi darabokat is tartalmaz a repertoárjuk.

A képzési formák Molnár István koreográfus baletton és néptáncon alapuló technikájára épülnek.

Az táncegyüttes története során számos tehetségkutató verseny fődíját nyerte el, és ismertté tette a nevét a világ különböző országaiban. 2013-ban Törökországban, Izmirben szerepeltek. Legemlékezetesebbek azonban tengerentúli útjaik 2017-ben és 2019-ben az Amerikai Egyesült Államokban. Legutóbb Connecticut államban Norwalkban léptek fel koprodukcióban az ottani Chrystal Theatre növendékeivel. Az ott bemutatott Hungarian Nights előadást két egymást követő nyáron az Erzsébetligeti Színházban is láthatta a közönség.

2018-ban a X. Országos Ifjúsági Szólótáncversenyen Soltész Luca "Gyöngygalléros táncos", Sáfrány Bence pedig "Ezüstpitykés táncos" táncos címet nyertek.

 Táncosok:

Bakonyi Eszter
Barna Eszter
Fodor Balázs
Hetényi Levente
Orbán Anna
Pupek Kata
Sáfrány Bence
Siket Mátyás
Szemerics László
Szemerics Panka
Tasnádi Júlia
Tóth Fruzsina
Tóth Levente